dilluns, 19 de juliol del 2010

Presentació del llibre "Atles de la Guerra Civil a Catalunya"

Més de 400 mapes il·lustren la Guerra Civil

Edicions Dau publica "Atles de la Guerra Civil a Catalunya", el primer volum exhaustiu que il·lustra l'evolució del conflicte bèl·lic, així com l'aixecament militar, els bombardeigs sobre poblacions catalanes i la repressió. L'Espai Memorial Democràtic acollirà la seva presentació el dimecres 21 de juliol.


Més de 400 mapes il·lustren la Guerra Civil

Antoni Segura, director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI), l'historiador Joan Villarroya, el cartògraf Víctor Hurtado i la historiadora italiana Paola Lo Cascio han recopilat el màxim d'informació disponible sobre la guerra per transformar-la en més de 400 mapes, que abasten tot allò que va afectar Catalunya entre 1936 i 1939.

El gruix del treball s'ha centrat en l'arribada del front a Catalunya, la línia Segre-Noguera, la Batalla de l'Ebre i la campanya de Catalunya, però també s'han reproduït els indrets on hi van participar les milícies catalanes: el front d'Aragó, el desembarcament republicà a Mallorca, Eivissa i Formentera i la defensa de Madrid.

Però l'Atles de la Guerra Civil a Catalunya, que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic i la Diputació de Barcelona, no només vol facilitar una millor comprensió del conflicte bèl·lic a través de la disposició de les tropes, el moviment dels fronts o l'avanç i el retrocés dels exèrcits, sinó que en vol fer una nova lectura des del punt de vista històric, polític i militar.

Per aquest motiu, recull informació sobre el cop d'Estat, la repressió, els bombardeigs, la guerra al mar, els moviments de les víctimes o la col·lectivització del sector industrial. També es localitzen les seus de les principals institucions polítiques, partits, sindicats, diaris i revistes, així com els espais de lleure i els hospitals. A més, s'hi han reproduït les conseqüències del 19 de juliol, la destrucció d'esglésies o els Fets de Maig de 1937.

L'Atles de la Guerra Civil a Catalunya es presentarà a l'Espai Memorial Democràtic, a Barcelona (Via Laietana, 69), el dimecres 21 de juliol, a les 19 h.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada